Lazareva subota (Vrbica) – Praznik i krsna slava

Lazareva Subota (Vrbica)
Lazareva Subota (Vrbica)

Lazareva subota, poznata i kao Vrbica, se obeležava u subotu uoči praznika Cveti (koji uvek pada u šestu nedelju Časnog posta) je posvećena sećanju na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila. U našim hramovima se u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, a unose se mladi vrbovi listari tek ulistali radi učvršćivanja vere. Nakon osveštenja vrbe, sveštenik deli grančice narodu, a zatim se vrši trokratni obilazak oko hrama sa crkvenim barjacima.

Deca su centar pažnje ovog praznika, a tradicija uključuje nošenje svečane odeće, uvođenje u crkvu i učestvovanje u obilasku oko hrama. Običaj je da se deca, ukrašena zvončićima i venčićima, lepo obuku, odakle i potiče izreka: „Udesio se, kao za Vrbicu“. Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u obilasku oko crkve. Mlade vrbove grane se odsecaju pojedinačno i stavljaju pored ikone i kandila. Nekada su od kuće do kuće išle lazarice i dodole, koje su uz pesmu želele domu i ukućanima napredak i sreću. Danas se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a ujutru se, na Cveti, ukućani njome umivaju. Slavi se i kao krsna slava, sa obavezno posnom trpezom. Ne rade se teži poslovi.

Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Slava Lazareva subota (Vrbica) – Poklon za slavu?

U nastavku možete videti odabrane slavske proizvode iz našeg asortimana koje možemo prilagoditi za konkretnu priliku po vašoj želji:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Naši kupci o nama
Ema Lukić
Ema Lukić
Google My Business
Opširnije
Porodično smo poručivali više stvari. Sve što smo poručili bilo je odlično odrađeno, profesionalno, pedantno, sve kao po dogovoru. Topla preporuka za njihove proizvode. :)
Nataša Jovčić
Nataša Jovčić
Google My Business
Opširnije
Profesionalizam u svakom smislu te reči! Otvoreni za saradnju, komunikaciju, razmenu ideja i njihovu realizaciju. Ljudi, vi ste čarobnjaci!
Aleksandar J.
Aleksandar J.
SlicedGifts.com
Opširnije
Kupio jedan krst za svoju kuću ali kad su videli kako je dobar „morao“ sam još dva da naručim. Svaki put je poslovnost bila na vrhunskom nivou. P.S. Mislio sam da pozitivne komentare za robu naručenu preko NET-a pišu samo kumovi, tetke, rođaci i sami prodavci. 👍
Iva
Iva
Google My Business
Opširnije
Svaku moju zamisao Vi ste savršeno pretočili u delo, a sitnice koje ste dodali učinili su ga još lepšim. Izuzetno kreativni, ažurni i ljubazni! Topla preporuka za sve koji žele da obraduju nekoga unikatnim poklonom!
Zlatko
Zlatko
SlicedGifts.com
Opširnije
Ljudi, pokazali ste toliko razumevanja, profesionalizma i ljudskosti, da bi na osnovu vaseg rada trebalo napraviti primer kako se treba ponasati u bilo kom poslu. Hvala jos jednom.
Nevena M.
Nevena M.
SlicedGifts.com
Opširnije
Mogu samo reci da sam prezadovoljna! Porudzbina je primljena, odradjena i isporucena ekspresno! A o proizvodu imam samo da kazem jedno - SAVRSENSTVO! Oo je bila moja prva porudzbina i zasigurno nece biti poslednja …PREPORUKE!!!
Milan
MilanGoogle My Business
Opširnije
Od kada su počeli sa radom, poručio sam veliki broj njihovih proizvoda, neke čak kreirali od nule po mojim zahtevima. Svi odrađeni vrhunski, čak i više od očekivanog, i uvek na vreme. Svaka preporuka!
Mirka Škundrić
Mirka Škundrić
Facebook
Opširnije
Ljubaznost, kvalitet, kreativnost, povoljnost. Hvala na divnoj saradnji, moje preporuke. Ocena čista 10-ka. 🍀
Prethodna
Sledeći